Άντρες : 210-8234740 και 210-3611803 - Γυναίκες και μητέρες : 210-3215813 info@18ano.gr

Τελευταία νέα

Ενημερωθείτε σχετικά με τα νέα της μονάδας

Χώροι εποπτευόμενης χρήσης

Χαϊδάρι, 20/3/2019

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία και τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης για τους εξαρτημένους από τοξικές ουσίες, υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής.


Με την απόφαση αυτή η Πολιτεία δίνει ένα διφορούμενο μήνυμα, καθώς οι εξαρτημένοι θα μπορούν να αγοράζουν την δόση τους παράνομα και να κάνουν χρήση νόμιμα, κάτω από ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες με την παρουσία υγειονομικών.


Η Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω, θεωρεί ότι η εξάρτηση είναι κοινωνικό φαινόμενο, αποτέλεσμα πολλών αιτιολογικών παραγόντων, που για την αντιμετώπισή της απαιτούνται συνολικότερα μέτρα για την Πρόληψη, την Θεραπεία και την Κοινωνική Ένταξη των εξαρτημένων. Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης δεν είναι πανάκεια, όπως παρουσιάστηκε αρκετές φορές στο δημόσιο διάλογο. Το ασαφές πλαίσιο λειτουργίας τους, σε συνδυασμό με τα ελλείμματα σε υπηρεσίες πρόνοιας και φροντίδας, επιβεβαιώνουν τον αποσπασματικό τους χαρακτήρα.


Η απάντηση στο φαινόμενο της εξάρτησης σήμερα μπορεί να δοθεί μόνο με τη δημιουργία, ανάπτυξη και στήριξη Προγραμμάτων Πρόληψης, Έγκαιρης Παρέμβασης, Κέντρων Ενημέρωσης, Δομών Σωματικής Αποτοξίνωσης και φυσικά με την υποστήριξη των υπαρχόντων Θεραπευτικών Προγραμμάτων για τους εξαρτημένους και τις οικογένειες τους καθώς και τη συνεργασία με τα Δημόσια Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Μονάδες, για την ουσιαστική αντιμετώπιση και των προβλημάτων υγείας των εξαρτημένων.


Η Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω ως δημόσιος φορέας, συνεχίζει να παρέχει δωρεάν υποστήριξη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη σε εξαρτημένους. Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες αντιμετωπίζει την εξάρτηση, θέτοντας στο κέντρο της προβληματικής της τον άνθρωπο και όχι τις ουσίες.

Για την Θεραπευτική Ομάδα
της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω/ΨΝΑ

Η Δ/ντρια
Χρηστίδη Στυλιανή
Ψυχίατρος